Toetsweek? Plan ’t slim in

In februari staat voor veel middelbare scholieren weer een toetsweek op de planning. Tijdens deze week worden alle toetsen gebundeld. Verwacht wordt dat jongeren zelfstandig een aanzienlijke hoeveelheid leerstof over de weken vóór de toetsen kunnen verdelen en tijdig gaan leren. In dit blog ontvang je waardevolle tips over hoe je je toetsen het beste kunt inplannen

Puberbrein!

Het puberbrein is nog in ontwikkeling en ondanks dat de toetsen over het algemeen materiaal bevatten dat in de weken ervoor is behandeld, vinden veel leerlingen het moeilijk om de theorie van verschillende vakken te onthouden en toe te passen. Het puberbrein, nog ‘under construction’, heeft vaak moeite met effectief plannen, en daarnaast zijn er tal van verleidingen die op de loer liggen. Dit wordt nog versterkt als de toetsweek gepland is na de voorjaarsvakantie.

Voor tieners en ondersteunende ouders, die meer overzicht willen creëren, is hier een handig stappenplan. Het is slim om de toetsweek planning 3 weken voor de eerste toets klaar te hebben.

 

Verzamel alle benodigde informatie over de toetsweek, zoals de datums, locaties en specifieke onderwerpen die worden getoetst. Creëer een overzicht van alle vakken en onderwerpen die je moet bestuderen. Prioriteer de studietijd voor de vakken waar je meer moeite mee hebt of waarvan je weet dat ze meer gewicht hebben in de toetsweek.

Start met plannen

  1. Begin met een overzicht van de vakken waarvoor een toets gepland staat. Gebruik verschillende kleuren voor elk vak.
  2. Noteer achter elk vak wat er precies moet worden geleerd, bijvoorbeeld: biologie – Basisstof 1 t/m 6.
  3. Schrijf vervolgens achter elk vak hoe vaak je een leermoment inplant.
  4. Zet tot slot een vinkje achter het vak wanneer het daadwerkelijk is ingepland. In de link: toetsstof overzicht ,vind je een handig overzicht om de lesstof in te vullen. Zeker de moeite waard om dit alvast in te vullen.

Het regelmatig maken van oefentoetsen is een waardevolle leerstrategie. Het combineert actieve betrokkenheid en gerichte herhaling om je optimaal voor te bereiden op succesvolle prestaties tijdens de echte toets.

Balans tussen studie en ontspanning

Zodra je precies weet wat je moet leren, verdeel je de leerstof over de beschikbare dagen. Hak de leerstof in behapbare stukken, zodat je je echt aan de planning kunt houden en er ruimte is om eerdere lesstof te herhalen. Belangrijk hierbij is dat je niet te veel verschillende vakken per dag plant. Een schriftelijke planning of een notitie in je agenda helpt je niet alleen bij het organiseren van je studietijd, maar ook bij het inplannen van vrije tijd, sport en andere activiteiten. Via de link plan je toetsweek kan je een weekschema uitprinten. 

Denk van tevoren na over welke dagen en tijden je tijdens de vakantie gaat studeren. Als je op reis gaat, overweeg dan een week eerder te beginnen met leren.

TIP: Plan last-minute herhaling voor de dag(en) voor de toetsen om de stof vers in je geheugen te hebben.

Kies effectieve studiemethoden die bij je passen, zoals het maken van samenvattingen, het gebruik van flashcards, het oplossen van oefenvragen en actief leren. Varieer je studiemethoden om het leren interessant te houden. Combineer bijvoorbeeld het maken van samenvattingen met het gebruik van flashcards en oefenvragen.

m

Pomodoro-techniek:

Gebruik tijdens het leren de Pomodoro-techniek (bijvoorbeeld 25 minuten studeren, 5 minuten pauze) om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven. Print nu het pomodoro leerschema uit! De Pomodoro-techniek is een populaire time-managementmethode die is ontworpen om productiviteit en concentratie te verhogen. Het is ontwikkeld door Francesco Cirillo in de late jaren 1980 en maakt gebruik van korte, gefocuste werksessies, afgewisseld met korte pauzes

Met de juiste tips en de handige downloads ben je goed op weg naar een solide voorbereiding. Het behouden van discipline en het vasthouden aan de planning is een enorme uitdaging. Maar als het lukt en je motivatie hoog blijft tot de laatste toets, zul je veel relaxter de toetsen ingaan. Houd in gedachten dat het slechts een paar weken discipline vergt, waarna je weer heerlijk kunt ontspannen. Je hebt dit!

Wil het plannen en leren niet helemaal lukken, of kan je wel een leermotivatie peptalk gebruiken. Neem contact op. Wellicht kan ik je (geheel vrijblijvend) handige inzichten met je delen.